18 Ağustos 2011 Perşembe

Diyabet



Hayatının herhangi bir döneminde bile  incecik olma becerisini gösterememiş kadınlardanım.60 kiloyken de tombul dururdum .... kiloyken de.Bunu kendime çok da dert etmiş değildim ta ki  bir kaç hafta öncesine kadar.
Ali'nin ablasında diyabet çıktığını öğrenince evde atıl şekilde bulunan ölçüm cihazını ona vermek aklımıza geldi.
Vermeden önce sırf meraktan şekerimi ölçmeye kalktım.Tokluk şekerim 142 çıkınca önceleri çok da kafaya takmadım E ee üst sınırda sayılırdı ama çok da tehlikeli bir durum değildi bence.
Asıl panik sabah açlık şekerimi ölçünce ortaya çıktı.160 .....Nasıl yani alette bir bozukluk olmalı diye bir kaç kere daha ölçüm yaptıysam da sonuç üç aşağı beş yukarı birbirinin aynıydı.O gün sinirden ve panikten veliefendi hipodromundan az küçük salonun tüm camlarını silip tüm perdelerini yıkamaya adadım kendimi.Arada ise ölçüm yapıyor çıkan sonucu gördükçe daha hırsla parlatıyordum camları.
Ali ise çıkan sonuca şaşırmadığı söyleyerek beni daha da sinirlendirdi.Ama düşününce haksız da sayılmazdı Annem kendimi bildim bileli diyabet hastasıydı.Bu hastalık annemden 45 yaşında görme yetisini elinden almış.59 yaşında kalp damarları tıkanmış yine bu lanet hastalık yüzünden byypass ameliyatı bile olamamıştı.
Amcam,anneannem de yıllarca bu hastalıkla mücadele etmişlerdi.
Tüm bu kötü genetik mirasın yanında verilmesi gereken 20 kilo da olunca benim diyabetle karşılaşmam çok da şaşırtıcı değildi.Asıl sinir bozucu olan şey ise açlık şeker oranımla tokluk kan şekerimin arasında ki farkın çok çok az olmasıydı hatta bazı günler tokluk kan şekerim açlık şekerimden daha bile düşük çıkıyordu.Buda demek oluyordu ki benim her sabah 6 sularında insülin pompalaması gereken caanım pankreasım yeterli insülini pompalamıyordu.Kısacası insülin direnci gösteriyordu.
Verilen kanlar,her allahın günü 4 kere delinen parmaklar ve başlanan ilaç+diyetle bu sabah itibariyle açlık şekerimi 108 lere kadar düşürmeyi başardım.Bunun kolay olduğunu düşünüyorsan çok pis yanılıyorsun sevgili okur.Ev zayıflama kampı gibi.1 Haftadır ağzıma işlenmiş şeker ve karbonhidrat almadım.Bol şekerli kahvemin yerini yeşil çay aldı.Meyvelerde ki şekeri bile hesaplar haldeyim.Aç uyumayı öğrenmeye başladım.Her akşam bir şeyleri bahane edip sahile yürümeye gidiyorum.Kendimi nasıl mı hissediyorum?Şanslı....hemde çok şanslı.Eğer rastgele bir şekilde kan şekerimi ölçmek durumunda kalmasaydım diyabet yavaş yavaş vücuduma yerleşecek ben onun varlığından haberdar olana kadar sinsice bana zarar vermeye başlayacaktı.
Şimdi diyabetle yaşamayı öğrenmeye çalışıyorum.Bakalım 3 ay sonra ilişkimizin boyutu ne durumda olacak:)

19 yorum:

Başka Anne dedi ki...

tesadüfen öğrenmek yerine babamın "gel bakalım şekerini bir ölçelim" demesiyle öğrenmem dışında birebir aynı şeyleri yaşamışız. bir haftadır aç olmaya kadar... ilaç + diyetle 10 günde 4 kilo verdim. umarım artacak ve sağlıklı hale döneceğim. umarım siz de.

Sibelbek dedi ki...

sen aşarsın arkadaşım bu sorunu, eminimmm ;)

gülay dedi ki...

Deryaze;10 günde 4 kilo süpermiş vallahi.Ben de bugün tartıldım sonuç pek de beklediğim gibi değil 1.250gr
Yılmak yok yola devam demekten başka çarem yok;)
Sağlıkla kal...

gülay dedi ki...

Sibelimm sağolasın canımmm

İkiz Annesi dedi ki...

Canım çok geçmiş olsun herşeyde bir hayır vardır diye boşa dememişler.
Erken öğrendiğin ve erken tedaviye başladığın için kısa zamanda herşey yoluna girecektir eminim.

Adsız dedi ki...

gülaycım çok geçmiş olsun.bencede çok şanslısın "erken tanı hayat kurtarır"diyabet çok zor bir hastalık allah en kısa zamanda şifa versin...

Oglak Kizlari dedi ki...

Gülay ım,

Geçmiş olsun.
Her işte bir hayır vardır. hastalıkta bile.
Iyiki erken öğrenip, yola koyuldun. Tebrik ederim. 1.25 az mı. Bilirim ben ne kadar zor kilo vermek.

Kolay gele
Şişko anne Çiğdem

gülay dedi ki...

Aylin;canım çok sağol şimdilik kontrol altına almış gibiyim ama sıfır toleranslı bir diyetle umarım kilo kaybıyla daha da düzene girer.

gülay dedi ki...

Serapcığım evet ne yazık ki lanet bir hastalık diyabet ama dediğin gibi yolun başında öğrendiğim iyi oldu.Her musibette bir hayır vardır diye boşuna dememişler;)

gülay dedi ki...

Çiğdemm canımsınn ,vallahi zor işmiş kilo vermek ama en zoru düzenli beslenmeye çalışmakmış.Ana öğün ara öğün full mutfakta geçiyor günlerim:)
Ayrıca kendine haksızlık etme lütfen gayet formundasın ve azmine hayranım o pilatesler sabah sporları keşke bende azcık yapabilsem.

ayak izleri-sevgi dedi ki...

diyetle bertaraf edilecek bir durumda öğrendiğin için şanslısın.. benim yengemde maalesef görme yeteneğini kaybetti..ama o ısrarla diyet yapmayanlardan..

Sitare dedi ki...

çok geçmiş olsun.ben de mi bi baktırsam ki.bi 20 kilo da benim var fazlalık::(

aysencifci dedi ki...

Geçmiş olsun, aynı dertten bende muzdaribim ama benim ki daha "gizli" kısmında.Erken teşhis sonucu eminimki çok kısa sürede aranıza bir mesafe sokacak ve uzun bir süre görüşmeyeceksiniz. Kendine dikkat et, moralini bozma, rejime dikkat. Öperiz.

gülay dedi ki...

Sevgi'ciğim zor bir hasatlık ne yazık ki yengene de çok çok geçmişler olsun.Zor bir durum ne yazık ki iyi bilirim:(

gülay dedi ki...

Sitare al benden de o kadar.Ah nasıl verilir ki o mel'un kilolar hiç bilemiyorum.

gülay dedi ki...

Ayşen canım 108 i gördüğümden beri kan şekerimi ölçmüyorum.Hep böyle kalacak sanki ölçmezsem:)
Ama alışmış gibiyim eskisi gibi tatlılara saldırma halim kalmadı.
Sana da çok çok geçmiş olsun.
Bizde sizi öperiz;)

mine dedi ki...

off ya soğuk terler atıyorum şu an vermem gereken 40 kilo var desem... offf

gülay dedi ki...

Aman Minem dikkat.Çok sinsi bir hastalık ihmal etme lütfen.

Adsız dedi ki...

her gün bir tatlı kaşığı tarçın ye. ( Kuru kuru) iyi gelir.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails