15 Nisan 2011 Cuma

Siz nasıl uyuyorsunuz?



Aslında hikayemiz tamda olması gerektiği gibi başlamıştı.Doğduğu günden beri önce bizim odada kendi yatağında 10 aylık olunca da kendi odasında uyuyordu.Uyuyordu derken kafanızda gece yatan sabah kalkan bir çocuk canlanmasın bildiğiniz tilki uykusu.Gecede kaç kere kalktığımızı anımsamıyorum bile.İlk aylar kolik faciası yaşadığımızdan uyku düzeni oturtmak gibi fani işler çok da umurumuzda değildi.Tek isteğimiz ağlatmadan,ağlamadan durmasıydı.4 aydan sonra kolik bitmiş uykusuzluk kalmıştı yadigar.
Ama inatla yanımıza almıyor,ayakta kucakta sallamıyor uyuması için sabırla bekliyordum.Ferber yöntemini uygulamaya karar verdiğimizde ise kuzu neredeyse 6 aylık olmuştu bile.İlk denemede soluksuz kalana kadar ağladı.Bebek telsizini kapattığım yetmiyor gibi kulaklarımı bile kapatmıştım. Taki ağlamaktan kusana kadar.Yavrumu o halde gördüğümde ise uyumazsa uyumasın yemişim ferberini deyip o defteri bir daha hiç açılmamak üzere kapattım.
Artık Talişin uyku düzenine hepimiz alışmıştık.Biliyorduk ki Talya uyumayı sevmiyor zorlamamaya karar verdik bu karar ikimize de iyi geldi.Ben fırsat buldukça uyuyor gece süren uzun mesai için güç toplamaya çalışıyordum.
10 Aylık olduğunda ise odasında uyumaya başladı Taliş.Yatağımızın odamızın sadece bize ait olduğu o mesut günler çok da uzun sürmedi ne yazık ki.1,5 yaş civarında yatağında ki korkulukları çıkarmamızla beraber bizim fındık faresi gecenin ilerleyen saatlerinde sessizce odamıza geliyor, yatağımıza tırmanarak sabahlara kadar deliksiz uyuyordu.Yaptığımız İstanbul seyahatlerinde aynı yatakta uyumamız bu durumu daha da pekiştirdi.
Mutlu mesut sabahlara kadar uyuduğunu görünce tek başına uyumaya hazır değil kararını verip çok da müdahil olmadık bu uyku seramonisine.

Kör topal, kah kendi yatağında, kah bizim yatakta bu günlere geldik.Artık 4 yaşına gelen kuzunun hala bizimle yattığını söylememe bilmem gerek var mı?.Kendi yatağında uykuya dalsa bile gece 3 civarında bebekliğinde ki gibi sessizce yatağa sıvışıveriyor cüce.Ardından başlıyor yatakta bir savaş, yorgan ani bir manevrayla üstümüzden ayak ucuna itiliyor.Ayağı kaşınıyor,susuyor,çişi geliyor,kitap okutmak istiyor,korkunç ürya lar görüyor.Ben topu babasına atıp onun yatağına geçiyorum.ama bu bile durdurmuyor cüceyi hop bu sefer kendi yatağında totomun dibinde bitiveriyor.Sabaha kadar evin tüm yataklarını kanepelerini geziyoruz maaile.
Bununla ilgili okuduklarım ise beni şok ediyor.Kimileri anne baba yanında uyuyan çocukların kendilerine güvensiz,psikolojik sorunları olan bireyler olacağına neredeyse emin bir şekilde aman haa diyerek parmak sallıyor.Diğer grup ise henüz yalnız uyumaya hazır olmadıklarını anne baba yanında uyumalarının tam tersine çocuğa güven verdiğinden dem vuruyor.
Ben ise aldığım ve uygulayamadığım kararlar arasına" Talişi kendi yatağında uyutmaya çalış" maddesini de ekliyorum.Ama merak etmeden de duramıyorum acaba kaç yaşına kadar yatacak yanımızda?

18 yorum:

Sibelbek dedi ki...

okurken sırıtıyordum Gülayım... bizimki yatağında yatıyor artık çok şükür ama o aşamaya gelene kadar bizim durumumuzun vehameti de sizinkinden halliceydi yani :)))) moralini bozmak istemem ama işyerinden bir arkadaşımın ufaklığı şu anda ilkokul 3e gidiyor yanılmıyorsam ve hala geceleri yanlarına gelip, onlarla uyuyormuş :)))))

gülay dedi ki...

Yapma Sibelim yaa.Yaktın beni:))İlkokul üç mü amanın yok yok benim bu duruma el atmam farz olacak.
O kendi kendine uyumayı öğrenen Tibet'imide ayrıca tebrik ediyorum aferin oğluşaa

terspabuclar dedi ki...

koyun koyuna ohhh mis gibi yatağı büyütmeyi deneyin zira ben öle yapıcam nolucak köylerde 10 kişilik aileler koyun koyuna tek odada yatıyor noluyor güvensiz bozuk psikolojilimi çocuklar bende bu dayatmalara hastayım.ben memnunum şimdilik gecenin bi yarısı ayakucumdan pıtır pıtır fare gibi sokulmasından

Sibelbek dedi ki...

kendi kendine uyuyor diyemeyiz, o uyuyana kadar yanında yatıyorum. geceleri de illa bir kere uyanıp ya süt istiyor ya da tekrar uykuya dalana kadar yanında yatmamı istiyor ama buna da şükür diyorum ben ;)

gülay dedi ki...

Ters Pabuçlar;İki ay önce yaptık o işi;)zira ailecek battal boy olduğumuz için üçümüze dar gelmeye başlamıştı yatak.En bi kocamanından yatak aldık o gün bu gündür yatağı parselledi benim cüce:)
Aslında bende bizimle yatmasından pek muzdarip değilim, diğer yandan ya bu sürekli hale gelirse diye de tırsıyorum;)

gülay dedi ki...

Sibelim bu yöntemi denedik ııhh olmadı gece bitiveriyor ayak ucumuzda:)
ay benim tırsık efe aynı teyzesi ablamda gök gürleyince yalvarırdı bana,ne olur yanına geleyim diye:))

anne kaleminden dedi ki...

bizde de durum aynı hatta daha kötü. elif de eren de yatağında uykuya dalıyor. elif 2,3 saat sonra bizim yatağa geliyor. ama o gelene kadar bizim yataktan biri eşim ya da ben eren in odasındaki kanepeye gitmiş oluyoruz. çünkü eren hala geceleri sık uyanıyor. ve 2.5 yaşında şuan :((( ben sabaha kadar deliksiz bir uyku için her şeye razıyım. arada senin gibi tırsıyorum da nolacak sonumuz diye. çünkü 4 kişiyiz ve baddal boy yatak bile yetmez bize... şöyle iki kardeş koyun koyuna yatsalar sabaha kadar da bizi rahat bıraksalar keşke :))

gülay dedi ki...

Nihannn:))senin durum bizden de vahimmiş. Veletler iki tane olunca:))
Ay o haliniz geldi gözümün önünee yatakta dört kişi:)size double battal boy yatak lazım.

Berna dedi ki...

Ekin'in bu soruya cevabı bazen 8 bazen 10 yaşına kadar oluyor :)) Biz de henüz bilmiyoruz. Ama o bizimle uyumaktan dolayı mutlu, biz de öyleyiz. Gerisi boş :)

Adsız dedi ki...

gülaycım benim kızımda 2 yaşında ve 1 yaşına girdikten sonra bizim yatağımızda yatmaya başladı önceleri kendi yatağında yatarken şimdi aramızda aynı talya gibi gece geliyor sabiha paktunayı dinlemiştim birkere ve çocuk korkuyorsa yatağında yatmak istemiyorsa bırakın yanınızda yatsın demişti o günden sonra zorlamadım uykusuz kalmaktansa hepberaber uyuyalım razıyım :)

mine dedi ki...

11 yaşında annesiyle uyuyan bir tanıdığımız var
çocuğum olmadığı için ne yapılacağını düşünürken bile zorlanıyorum
canım benim Allah kolaylık versin (ama zamanla herşey yoluna giriyor diye de düşünüyorum bir yandan, tabii davulun sesi uzaktan geliyor)

Unknown dedi ki...

Çocukların en sevdiği şey anne ve babalarının yanında uyumak...Kendilerine yatak odasına dahil etmeye çalışıyorlar....yağız da meraklı bakalım ilerleyen dönemde neler olacak...

Ayla dedi ki...

Gülay Erayda öyle, kendi yatağında başlıyor uyumaya sonra gece yarısı bir bahane ile bazen bahanesiz damlıyor ortamıza. Mesela bu gece kalktı anne bi(balık) var yatakta dedi:)Artık hiççççç mücadele etmiyorum her zaman o kazanıyor ,demek ki vakti var daha diyoruz alıyoruz koynumuza. Ayrıca fotoğrafa bayıldım.

gülay dedi ki...

Berna demek 10 yaş diyor Ekin:))Talya ise kuzenlerini tek başlarına uyuduklarını görüp gaza geliyor.Bende tek başıma yatacağım diye ama yatarken aldığı bu kararı sabaha kadar uyguladığı pek görülmedi:))

gülay dedi ki...

Serap'cığım sözlerine pek itibar etmesem de sabiha paktunanın bu yorumunu duymuştum.Şimdilik çok da dert etmiyorum beraber uyuma olayını ama bunu alışkanlık haline getirmesinden çekiniyorum.Asya henüz süt kuzusu bol bol sarılıp yatın bence de:))

gülay dedi ki...

Mine bende bunu anlatmak istemiştim tatlım.11 yaşında da ben sizinle yatacağım diye tutturursa yataklara sığmayız vallahi:)))

gülay dedi ki...

İlknur;evet bayılıyorlar anne babayla uyumaya.Ama asıl güzel olan onların mis kokusunu duyarak uykuya dalmak;)

gülay dedi ki...

Ayla;fotoğrafı beğenmene sevindim:)
Eray bitirdi yalnız beni demek yatakta balık var:))insan kızamaz da böyle şahane bir bahaneye:)))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails