24 Aralık 2009 Perşembe

TAN...TAN....TANTRUMMMM




Ey blog ahalisi ne zaman bitecek bu sendromlar var mı aranız da bana aklı verecek bir insan evladı.Meşhur  iki yaş sendromunu atlattık hadi vatana millete hayırlı olsun derken bir de bunun 3 yaş sendromu peydah oldu anne ile babaya da bir haller oldu.Sakinliği ile nam yapmış anne talişin dellenme anların da hıçkıra hıçkıra ağlamaya,çaresiz baba ise bir talişi bir beni sakinleştirmeye çalışmakla meşgul.Benim kuzu postuna bürünmüş minik kurdum istediği olmayınca tabiri caiz ise böğüre böğüre ağlayıp,sağa sola çakma chakie chan misali tekmeler savuruyor.Susturmanın mümkünü yoK,kusana kadar ağlıyor velet o sırada talişi susturmaya çalışan ben en son yeter ulen deyip yatak odasında ben nerede yanlış yaptım şarkısı eşliğinde hıçkırıklara boğuluyorum anlıyacağınız tam bir şenlik havası hakim son günler de bizim evde:)
Derken bir dergi geçti elime şu mümmesillerin dağıttığı, ilaç firması dergilerinden başlığı görür görmez karı-koca can evimizden vurulduk"EBEVEYİNİN ÖFKE NÖBETİYLE İMTİHANI"ahan da bizi yazmışlar diyerek karı koca yalamadan yuttuk yazıyı.Aslında hepimizin bildiği,okuduğu teoride süper olduğumuz ne yazık ki benim pratiğe geçişte( yukarıda resimde görüldüğü üzere) sorunlar yaşadığım yazılardan biriydi.Ama tam da yaşadığımız bu sıkıntılı dönemde yazılanlar karşılığını bulunca sizlerle paylaşmadan edemedim
Şincik sevgili blog ahalisi yazar der ki;
BU ÖFKENİN SEBEBİ NE????
(Benim de en çok merak ettiğim şey buydu.Ulen bu yaşta bu sinir nedennnnn,yediğin önünde yemediğin arkanda geziyoruz işte)Belli başlı bir kaç nedeni var aslında bu öfke nöbetlerinin,çocuk o sırada ilgi çekmek ister(benim ki her dem istiyor kiii)yorgundur,uykusuzdur,açtır tüm bunların yanında o an yaşadığı bir durumla ilgili hayal kırıklığına uğradıysa öfke nöbetleri kaçınılmaz olacaktır.Bir diğer sebep ise çocuğun özgürlük ve özerklik isteğidir.kapasitelerinin çok üstünde de olsa şiarları BEN YAPARIMM dırAncak yapamadıklarını görünce öfke nöbetine zemin hazırlanmış olur.
Öfke nöbetleri sırasın da bağıracak,ağlıyacak,eşyalar havada uçacak,morarana dek nefesini tutacak,vs...o nöbet sırasın da ne söylerseniz söyleyin çocuk sizi duymayacaktır.Yapılacak en doğru davranış onun yanında öfke nöbeti bitene kadar oturmak olacak(varmıdır acaba çelik gibi sinirlere sahip bir koçyiğit aramızda:)))
Bulunduğu odayı terk etmek,çocukta terk edilme duygusu yaratacaktır geçirdiği bu öfke nöbeti aslında çocuğu da korkutan bir durumdur.
Öfke nöbeti esnasında çocuğun anlamsız isteklerine evet denilmemeli vaatlerde bulunulmamalıdır.
Eğer çocuk öfke nöbeti esnasın da kendine veya çevresine zarar veriyor ise sakince kucaklanarak odasına götürülmeli orada ona neden odasına götürüldüğü açıklanmalı ve sakinleşinceye kadar onunla orada kalacağınız söylenmelidir.
FIRTINADAN SONRA
(Eğer konuşacak haliniz kaldı ise) çocuk ile neler olduğu konuşulmalı,hayal kırıklığını anlayışla karşıladığınızını belirtip,duygularını sizinle paylaşmasına yardımcı olunmalı.
kucaklayıp,gülümseyip"üzgünüm seni anlayamadım,şimdi bağırmadığın için ne demek istediğini anlayabiliyorum" gibi sözlerle konuşulmalı imiş.
HEY ÖZGÜRLÜK
Bu yavru kuşlar her daim özgür olmak istiyorlar ya bu yüzden seçenekler sunmalıymışız yavru kuşlara elmanı ye yerine elma mı yersin kuşum havuç mu?? diyerek kontrolün onda olduğu hissi yaratılmalıymış(işte bu en iyi başardığım şey öylesine kontrolü eline geçirdi ki benim çakma chakie chanim uydusu gibi geziyorum etrafında)

Özetle relaksssssssssss relakssssssss ommmmmmm;)bu azimle yakında üçüncü gözümü de açarsam şaşmayın olur mu:)
iç ses:yaa geldim 32 yaşıma bu hatunun da 32 yaş sendromu var gitmeyin üstüne dese ya birileri huuuu kime söylüyorummm

kaynak:a-hekim dergisi yazan gonca bölük

3 yorum:

İlknur dedi ki...

Ben artık bu tarz yazıları okumuyorum. Okudukça daha bir sinir basıyor. Yazmak kolay gel uygulada göreyim. Bizdede son zamanlarda vurma başladı. Birde kötü anne, baba ilan ediliyoruz sevmiyorum sizi cümleside eksik olmuyor. Kolay gelsin hepimize.

gülay dedi ki...

ah sizde demi var o sevmiyorum lafı:( talişin de dilinde sürekli istediği bir şey olmayınca
-ben sizi sevmiyoyummm
oyyy oyyy
valla gazamız mübarek olaa:))))))

qweasd dedi ki...

abileyyy, ben sizi sevmiyoyummmmm

ahh ahh :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails